Telefon

+40 753 061 113

Email

contact@bioferma-niculesti.ro

 

Proiectul transfera din zona de cercetare catre zona de productie rezultate valoroase cu impact economic si de mediu pozitiv.

– transfera pentru testare si evaluare creatii biologice de soiuri de legume (tomate, ardei si patlagele vinete) recent obtinute de unitatea de cercetare care sunt adaptate la conditiile pedoclimatice ale tarii noastre, sunt in concordanta cu cerintele cultivatorilor, procesatorilor si consumatorilor, pretabile pentru a fi cultivate in sistem ecologic. Prin introducerea noilor creatii se obtin o serie de avantaje: productivitate ridicata, de calitate si sigura: valorificare eficienta a potentialului agricol romanesc prin utilizarea creatiilor strict specializate; scaderea semnificativa a cheltuielilor prin reducerea la minim a aplicarii produselor de sinteza, chimice ( fungicide, insecticide, erbicide, fertilizanti, etc.); scaderea riscurilor privind cheltuielile de productie prin utilizarea unui material genetic valoros si bine adaptat si prin aplicarea unei tehnologii prietenoase cu mediul; concomitent cu transferul noilor creatii in productie se transfera si tehnologiile specifice de cultura elaborate in concordanta cu caracteristicile noilor creatii si cu conditiile pedoclimatice specifice ale tarii noastre; reducerea semnificativa a riscurilor de introducere in tara a unor boli si daunatori specifici plantelor legumicole noi care se combat cu cheltuieli foarte mari sau care pot deveni chiar daunatori de carantina, stiindu-se ca majoritatea bolilor si daunatorilor au fost aduse in tara cu material biologic din import ( seminte, rasaduri, etc.). Un alt element de noutate este dat de faptul ca transferul rezultatelor obtinute de unitatea de cercetare poate dezvolta un concept  microeconomic circular cu beneficii majore pentru tara. Unitatea de cercetare dezvolta materialul biologic valoros si tehnologiile de cultura, asigura consultanta pentru implementarea acestora in productie si poate corecta din mers eventualele deficiente aparute.

Acest concept dezvolta foarte bine partea de creatie, de multiplicare, de productie, de procesare, de valorificare si de consum, avand ca rezultat dezvoltarea de produse, tehnici si tehnologii ecologice superioare din punct de vedere calitativ si al eficientei economice. Proiectul va contribui la dezvoltarea legumiculturii romanesti prin implementarea de creatii biologice cerute de piata, in special de consumatori care doresc tomate romanesti cu gust si aroma traditionale si totodata produse sanatoase iar tehnologiile de cultura utilizate in cadrul proiectului cat si implementarea de produse inovative va contribui semnificativ la cresterea calitatii alimentare si medicinale stiindu-se beneficiile aduse de consumul de legume ecologice.

Grupul Operațional(GO) infiintat faciliteaza cooperarea dintre fermieri(Bioferma) si organismele de cercetare (INCDCP ICECHIM Calarasi, SCDL Buzau), pentru creșterea gradului de inovare și adaptarea rezultatelor cercetării la nevoile sectoriale, generand beneficii directe pentru membrii GO, pentru economia locala, si prin diseminarea rezultatelor catre toti actorii interesati, respectiv asupra persoanelor/entităților aflate în afara parteneriatului interesate de rezultatele proiectului..

Experiența de zeci de ani in domeniul cercetarii si inovarii a partenerilor din cercetare (INCDCP ICECHIM Calarasi, SCDL Buzau) asigura, pe de o parte, furnizarea de material săditor cu calități superioare in domeniul legumiculturii ecologice (productivitate mărită, rezistență la boli, optimizare si adaptare la schimbările climatice), iar pe de altă parte un aport optim de nutrienți, care  vor conduce la un raport comercial cost-beneficiu cât mai favorabil, contribuind astfel la obținerea unor produse de calitate superioară si la creșterea veniturilor fermierilor, asigurând în același timp protecția mediului și o utilizare eficientă a resurselor.In acest context se vor testa si promova noi tehnologii de cultivare cuprinzand solutii la problemele practice ale fermierilor bazate pe adaptarea rezultatelor cercetarii la nevoile sectoriale concrete:   optimizarea producției, diminuarea risipei de materiale (fertilizanți, mijloace de protecție a plantelor), beneficii in domeniul protecției mediului, respectiv eficientizarea utilizarii resurselor (umane, materiale, energetice etc.) Produsele obținute prin tehnologiile utilizate în proiectul pilot vor oferi fermierului roman, respectiv persoanelor/entităților aflate în afara parteneriatului, un avantaj competitiv în primul rând prin calitatea acestora, cat  și prin reducerea costurilor de producție. Materialul genetic pentru culturi ecologice va putea fi achiziționat de fermieri de la SCDL Buzau, iar tehnologiile de cultivare, fertilizare și protecție elaborate vor fi disponibile gratuit pe site-ul proiectului, astfel incat persoanele/entitățile aflate în afara parteneriatului sa beneficieze de acestea. Astfel, se va oferi fermierului roman know-how-ul necesar pentru ca acesta sa devina competitiv prin optimizarea raportului calitate-pret, fata de produsele ecologice importate pe piata romaneasca din alte tari. Agricultura ecologică reprezintă un potențial puțin exploatat în România –tara cu potential legumicol considerabil -, care poate oferi fermierilor posibilitatea de accesare a unei  piețe ce în prezent este  insuficient aprovizionata cu produse ecologice romanesti, si al carui un segment de consumatori este  în continua creștere. Prin acest proiect se vor stabili  standarde și tehnologii de cultură ecologica pentru soiurile de legume românești, cu optimizarea costurilor de producție în contextul selectiei soiurilor pentru cresterea resilienței la schimbarile climatice.